Spring til indhold

Natur, biodiversitet og rene søer


Mere vild natur, store planteædere og god bynær natur

Vi skal i Furesø give mere plads til vild natur og biodiversitet. Områder som Baunesletten skal der passes mere på, og de skal udvikles og forbedres, så vi ikke mister biodiversiteten, men i stedet øger den. Vi har en lang række af rødlistede arter i Furesø, som vi skal gøre mere for at sikre en fremtid for.
Vores drikkevandsboringer skal beskyttes fra sprøjtning.

Biodiversitet

Jeg drømmer om flere store planteædere i Furesø. Det gør jeg, fordi de kan imitere naturen, som den var engang. De vil skabe en naturlig dynamik og vildskab, når de går rundt i landskabet og lever, æder, sover og leger. Vi skal have flere dyr som kan gå ude hele året. Det vil give os mere biodiversitet og en rigere natur på sigt.

Vi har scoret højt i kommunernes naturkapitalindeks. Den måling viser, at vi i Furesø har et særligt ansvar overfor at værne om og beskytte vores natur, som har en af landets højeste kvaliteter. Det giver os et særligt ansvar. Vi skal naturudvikle vores skove. Søerne i kommunen scorer overraskende højt, på trods af den mindre gode vandkvalitet der skyldes historisk høje miljøpåvirkninger. Kommunens marker og bynære natur kan der arbejdes meget mere med, og det vil være et af de områder, som der for alvor kommer fokus på i næste byrådsperiode.

Rene søer

Furesøen var engang Danmarks reneste sø. I dag bliver den og Farum Sø ved større regnskyl fyldt op med store mængder spildevand. 340 millioner liter urenset spildevand er over fem år udledt i Farum Sø. Det sker endda tæt på badestranden ved Doktorens Bugt. Det er fuldstændigt hovedrystende, at der endnu ikke er sat en prop i den udledning. Vi skal iværksatte initiativer, så den markante udledning stopper.

Spildevandsudledningen er skyld i ophobede mængder af fosfor og kvælstof. Det forringer badekvaliteten, øger andelen af farlige alger i vandet og ødelægger muligheden for et sundere dyreliv i søerne og Mølleåen. Samtidig udleder vi store mængder kvælstof og fosfor via det rensede spildevand og separate regnvandsudløb. Der skal vi sætte ind, så vandet bliver renset bedre. Også for mikroplast og medicinrester.

I denne byrådsperiode er vi kommet et stykke ved. På Radikale Venstres initiativ har vi iværksat en bindende politisk målsætning om, at vi i 2028 skal have halveret miljøpåvirkningen af vores søer og vandmiljø. Det vil kræve store investeringer og projekter at komme dertil. Udmøntningen af dette vil ske i de kommende år, og jeg håber at kunne være med til at sikre, at beslutningen føres ud i livet. Men det kræver et fornyet mandat ved kommunalvalget i 2025.